BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τη βδομάδα που πέρασε, ασχοληθήκαμε με την 28η Οκτωβρίου.
Τα παιδιά έπρεπε να ενημερωθούν για όσα συνέβησαν το 1940. Παρ' όλα αυτά δε βρήκα κάποιο σχετικό παιδικό βιβλίο, ικανό να τους τραβήξει το ενδιαφέρον. Γι' αυτό και στράφηκα στο.... κουκλοθέατρο!
Χρησιμοποίησα 4 φιγούρες: το Χίτλερ, το Μουσολίνι, το Μεταξά και έναν Έλληνα φαντάρο.

 Είπα τα ονόματα των ηρώων και έπαιξα το κουκλοθέατρο λέγοντας τα εξής:
" Μια φορά ήταν ένας πολύ κακός άνθρωπος, ο Χίτλερ. Αυτός, ήθελε να κατακτήσει όλη τη γη. Ο Μουσολίνι, ήθελε να τον βοηθήσει. Ο Χίτλερ τότε του ζήτησε να του φέρει την Ελλάδα. Ο Μουσολίνι ήρθε στην Ελλάδα και ζήτησε από το Μεταξά να του ζητήσει την Ελλάδα. Και τότε, ο Μουσολίνι είπε ΟΧΙ!!! Γι' αυτό, οι Έλληνες αποφάσισαν να προστατέχουν τα σπίτια τους πολεμώντας..."
Ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά, μέσα από την οποία τους εξήγησα τι γιορτάζουμε και πόσο σημαντικός ήταν ο αγώνας των Ελλήνων.
Η δραστηριότητά μας εκείνη την ημέρα ήταν να ζωγραφίσουμε το "ΟΧΙ" και μετά να προσπαθήσουμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι να το γράψουμε μόνοι μας (όπως μπορούμε).
Την έλλη μέρα, έδειξα στα παιδιά την ελληνική σημαία. Μιλήσαμε για τα χρώματά της και τα παρομοιάσαμε με άλλα πράγματα ίδιου χρώματος. Η σημαία είναι μπλε σαν τον ουρανό και άσπρη σαν τα σύννεφα....

Έπειτα, χρωματίσαμε και φτιάξαμε τα δικά μας σημαιάκια!
Την τελευταία ημέρα, επικεντρωθήκαμε στη σπουδαιότητα της ειρήνης. Διαβάσαμε το παραμύθι "Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο" του Ευγένιου Τριβιζά και κατασκευάσαμε τα "στεφάνια της ειρήνης".

Έπειτα, έδειξα στα παιδιά σημαίες άλλων χωρών και τις κολλήσαμε όλες μαζί, δημιουργώντας την "παρέα της ειρήνης".

Μετά, φτιάξαμε τη δική μας σημαία, τη σημαία της ειρήνης..